robiepiwo.pl

Blog lifestylowy dla mężczyzn i nie tylko

Lifestyle

Jak i w czym serwować piwo?

Jak i w czym serwować piwo?

Kieliszek do wina czerwonego i białego, specjalna szklanka do whisky lub drinków oraz… kufel do piwa. Nadal uważa się, że jest to najczęstszy rodzaj szkła przeznaczony do podawania tego typu trunków. Okazuje się jednak, że to nie jedyny sposób na serwowanie tego złotego napoju!

W zależności od rodzajów

Na rynku można obecnie znaleźć wiele różnych rodzajów piwa. Od tych popularnych jak pilzner, aż po te najbardziej aromatyczne, czyli piwa z grupy ale. Choć może to dziwić, rodzaj szkła w jakim piwo zostanie podane może mieć duży wpływ na jego smak. Przykładowo: ciemny napój najlepiej podawać w dużych kielichach. Naczynie to pozwala ogrzewać alkohol, przez co jego aromat staje się jeszcze wyraźniejszy. Lagery z kolei najlepiej wlewać do wyższych szklanek. Ważne jest także to, by były one zrobione ze stosunkowo cienkiego szkła.

Podawanie

Piwo pasuje do wielu dań. Idealnie sprawdzi się do przystawek warzywnych i mięsnych, a także do serów. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by podawać je do dań głównych. Steki, wołowina, wszelkiego rodzaju ryby, a nawet makarony. Każdą z tych potraw można podawać właśnie ze złotym napojem. Jak widać, piwo będzie świetnym połączeniem nie tylko z pizzą czy burgerem. Smaczny, kilkudaniowy obiad również się sprawdzi. Więcej na temat idealnych posiłków do piwa można przeczytać na stronie Wolepiwo.pl.

Niezależnie od rodzaju piwa, zawsze należy podawać je odpowiednio schłodzone. Jasne powinno mieć około 6 stopni, zaś ciemne może być nieco cieplejsze. Najlepiej przed podaniem dokładnie przeczytać etykietę. Producenci często umieszczają na niej wiele cennych informacji.

Podczas serwowania alkoholu zawsze należy zachować umiar. Zasada ta dotyczy także piwa. Do posiłku najlepiej podać maksymalnie dwie butelki.

Rodzajów piw jest całe mnóstwo. Warto ich próbować, nie ograniczając się do jednego smaku. Złoty trunek, tak jak każdy inny alkohol można degustować. Na początku należy je powąchać, następnie zamieszać kuflem czy szklanką i po raz kolejny powąchać. Dopiero potem można wziąć niewielki łyk. Dzięki temu można całkowicie poznać smak i aromat danego piwa.

Udostępnij