robiepiwo.pl

Blog lifestylowy dla mężczyzn i nie tylko

LifestyleMężczyzna

Bardzo smaczne piwo górnej fermentacji

Bardzo smaczne piwo górnej fermentacji

Miłośnicy piwa mogą obecnie znaleźć w Polsce i na całym świecie dziesiątki tysięcy piw, które są produkowane przez tysiące browarów. Warzenie piwa stało się bowiem na przestrzeni wielu ostatnich lat na tyle modne, że mogą to nawet robić amatorzy. W specjalistycznych sklepach i internecie można znaleźć zestawy startowe, dzięki którym będzie można uwarzyć swoje pierwsze piwo i spróbować swoich sił. Chętnych na tego typu zestawy jest sporo, co widać po różnego rodzaju konkursach i festiwalach, na których wystawiają swoje dokonania piwowarzy domowi.

Piwo górnej fermantacji

Piwo górnej fermentacji, dolnej fermentacji i wiele innych, to najpopularniejsze rodzaje, które możemy spotkać każdego dnia na półkach w sklepach. Różnią się one najczęściej temperaturą warzenia piwa i kilkoma innymi detalami. Piwowarzy doskonale znają się na swojej pracy i co jakiś czas starają się wypuszczać na rynek nowe piwa, a także próbować warzyć piwo w nieco inny sposób, za pomocą nowoczesnych dodatków, a także zagranicznego chmielu.

Popularne rodzaje piwa

Jednym z piw, którego pije się najwięcej na świecie jest oczywiście popularny lager, który składa się najczęściej wyłącznie z kilku składników. Głównym jest oczywiście źródlana woda, która musi być smaczna, aby piwo było rześkie i orzeźwiające. Poza wodą w popularnych lagerach stosuje się słód jęczmienny, który jest jego głównym składnikiem. Lepsze i bardziej szanowane browary dodają również do swojego piwa chmiel, który można wyczuć bardzo często szczególnie w czeskich piwach.

Piwa z chmielem

Piwa z amerykańskim chmielem są hitem ostatnich lat i nie musimy ich wcale sprowadzać z zagranicy, gdyż potrafią je produkować w doskonały sposób nasi piwowarzy. W Polsce znajduje się już ponad 100 browarów rzemieślniczych, którym wiedzie się bardzo dobrze i większość z nich z roku na rok zwiększa produkcję piwa o kolejne hektolitry. Amerykański chmiel sprowadzany jest z kilku tamtejszych stanów, które słyną z jego uprawy i dostarczają ten wspaniały składnik w różne zakątki świata.

Warzenie piwa

Naukę warzenia piwa można podejrzeć na wielu różnego rodzaju warsztatach, które są organizowane kilka razy w roku pod okiem doświadczonych piwowarów. Jedną z popularnych osób, która znana jest na całym świecie jest znany vloger i piwowar Tomasz Kopyra. To właśnie między innymi za jego pomocą piwa rzemieślnicze stały się w Polsce tak bardzo popularne i sięga po nie coraz więcej osób każdego dnia, które zaciekawione są nieco innym smakiem, niż w piwach koncernowych.

Udostępnij