Piwa kraftowe stają się coraz bardziej rozpowszechniane w naszym kraju. Co raz więcej sklepów dołącza je do swojej oferty alkoholi. Drugą nazwą, którą można spotkać w ich otoczeniu to piwa rzemieślnicze, co może być używane naprzemiennie. Samo pojęcie ,,kraftowe” można rozumieć w kontekście podmiotu, który zajmuje się ich produkcją. Browary kraftowe znane są dopiero od kilku lat, lecz ich historię można już zaciągnąć lat 80 XX wieku. Zapoczątkowana era smakoszy i pasjonatów piwa pozwalała im poszerzać wiedzę i zdobywać nowe doświadczenia. Zaczęto uważać, że w ciągu najbliższych lat rynek browarów kraftowych osiągnie 10% udziałów na rynku piwa na całym świecie, gdzie wartość tą osiągnięto już w Stanach Zjednoczonych. Znacznie różniące się piwa koncernowe, które swoją produkcję skupiają na ulepszaniu tradycyjnych piw, podczas gdy piwa kraftowe kładą nacisk na mniej popularne gatunki piw. Pod tym względem można je uznać jako piwa alternatywne i mniej rozpowszechnione, warto uszanować tempo ich rozwoju. Które mimo to piwo wybrać. Kraftowe czy koncernowe? Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, gdyż każde z piw ma swoich miłośników. Warto zauważyć, że bardzo często rynek walczy z jakością tego piwa i stara się go przeskoczyć, dlatego browary kraftowe muszą odpowiednio rozszerzać ofertę, aby trafić do jak największej ceniącej sobie jakość liczby konsumentów. Polskie browary koncernowe są wysoko też cenione na całym świecie, bardzo często zyskują tytuły i wyróżnienia na największych europejskich targach bądź konkursach. Ogromną zaletą piwa kraftowego można wymienić wiele różnorodności i ciągłe poszukiwanie nowych rozwiązań. Browary te są mniejsze, nie są zobowiązane napiętymi dostawami. O wiele trudniej jednak wytworzyć piwo kraftowe niż koncernowe, przez co jest o wiele droższe. W jakimś stopniu może wpłynąć to korzystniej na wizerunek piw rzemieślniczych, gdyż dodaje im luksusowego i prestiżowego charakteru oraz wyglądu. Ulubione rodzaje piwa kraftowego Polaków to: Wheat – idealne dla początkujących z nutką cytrusa, nadające klimat lata. Następne z kolei to India Pale Ale (IPA) – piwo wysoko procentowe, bo aż 7%, dość goryczkowe. Posiada posmak owocowy i żywiczny. Kolejne to American India Pale Ale (AIPA) – posmak chmielu i goryczki, dosyć gorzkie, ale bardzo łatwo oddać się przyjemności. Bardziej wrażliwi smakosze wyczują nuty cytrusowe. Z kolei Stout to piwo o pięknym aromacie, lecz dosyć ciężkie, dlatego nie da się go dużo wypić. Jest barwy ciemnej, mało gazowane z nutą kakaa, czekolady oraz kawy. Najpopularniejsza jego nazwa to Guinnes.