Niektórzy wciąż nie potrafią się przekonać do zdrowego jedzenia. A przeważnie sami za to odpowiadają i sami skazują się na kiepskie zdrowie. Mają pewne utrwalone schematy myślenia z dzieciństwa i gdy tylko ktoś wspomina im o tym, czym jest żywność ekologiczna, od razu w ich głowie pojawia się obraz znienawidzonej brukselki czy zupy kalafiorowej, przy której staje rozwścieczona mama czekająca na to, aż talerz zostanie całkowicie opróżniony.
Na szczęście dorosły człowiek sam o sobie decyduje. Sam może wybierać to zdrowe i ekologiczne jedzenie, sięgając tylko po to, które mu naprawdę smakuje. Nie tylko brukselka czy kalafior są natomiast źródłem dobrych substancji odżywczych. Ekologicznym jedzeniem ogólnie rzecz biorąc nie są też wyłącznie owoce i warzywa. To znacznie szersze i bogatsze grono produktów, z którego każdy na pewno będzie w stanie coś dla siebie wybrać.
Zdrowa żywność to nie tylko warzywa
Bo nawet mięso może być zdrowe. Zwłaszcza gdy mówimy o wątróbce. Akurat podroby można uznać za takie polskie „superfoods”, zwłaszcza jeśli kupuje się je w zaufanych i sprawdzonych miejscach, najlepiej bezpośrednio od hodowców. Nawet niewielka porcja wątróbki potrafi zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Witamina A dba o wzrok, wspiera rozwój zębów i kości, ale też może pielęgnować skórę i wspomagać leczenie trądziku oraz stanowić wsparcie dla całej odporności. Kolejnym wysoko odżywczym produktem pochodzenia zwierzęcego są jajka. A to też przecież znakomita żywność ekologiczna. Idealnie sprawdzą się one z samego rana – z jajek można wykonać zarówno klasyczną słoną jajecznicę, jak i omleta na słodko.