Zaloguj

Kategorie

Kontakt

Nasza infolinia dostępna jest od poniedziałku do soboty w godzinach od 8 do 19.

telefon603-351-308

Masz pytania zadzwoń

Możesz również porozmawiać przez czat online, wystarczy kliknać w poniższy baner.

Multiwin wskaźnik zawartości cukru i alkoholu Powiększ do pełnego rozmiaru

Multiwin wskaźnik zawartości cukru i alkoholu

Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%). 
Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu). 
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.

Więcej szczegółów

Błękit paryża


12.99

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 0,10 zł.


GŁÓWNE ELEMENY MIERNIKA
- pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg); oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %, 
- probówka - do przeprowadzenia pomiaru, 

BADANIE MOSZCZU 
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki. 
Przykład:
Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %. 

UWAGA: 
Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać: 
- obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie), 
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne), 
Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło22 do 25 Blg°. Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji. 

BADANIE BRZECZKI PIWNEJ 
Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).

Szerokość produktu: 2cm
Głębokość produktu: 2cm
Wysokość produktu: 25cm 

Napisz swoją recenzję

Multiwin wskaźnik zawartości cukru i alkoholu

Multiwin wskaźnik zawartości cukru i alkoholu

Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%). 
Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu). 
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.

Napisz swoją recenzję