Zaloguj

Kategorie

Kontakt

Nasza infolinia dostępna jest od poniedziałku do soboty w godzinach od 8 do 19.

telefon603-351-308

Masz pytania zadzwoń

Możesz również porozmawiać przez czat online, wystarczy kliknać w poniższy baner.

Na początek polecam skompletować sprzęt. Można kupić gotowy zestaw http://robiepiwo.pl/sprzet-do-produkcji-piwa/328-l-zestaw-dla-poczatkujacych-piwowarow.html  ewentualnie samodzielnie skompletować niezbędne "narzędzia" do warzenia piwa. Na pewno będziemy potrzebować pojemnika fermentacyjnego (wiadro plastikowe w którym prowadzona jest fermentacja), dobrze jest by miało dodatkowo kranik oraz w pokrywie zamontowaną rurkę fermentacyjną. Jest to absolutne minimum jakie na początek jest nam niezbędne. Wszystkie te sprzęty można kupić u nas w sklepie.

Jeśli nigdy nie warzyliśmy piwa polecam by jako pierwsze uwarzyć piwo z tzw. brewkita. Jest to zachmielony ekstrakt słodowy. Znajdziesz go u nas sklepie w zakładce "Zestawy surowców".

Do przygotowania piwa z użyciem brewkita potrzebny jest 1 kg cukru lub glukozy, garnek, 30 litrowy fermentor, ok. 46 butelek 0,5 + kapsle, kapslownica domowa. Warzenie tzn. przygotowanie brzeczki piwnej do fermentacji trwa ok. 30 minut.  Jedna puszka Brew-kitu pozwala na uwarzenie 23 litrów piwa.

  • Pierwsze co musimy zrobić to wyciągamy spod  przykrywki saszetkę z drożdżami. Następnie podgrzewamy puszkę w ciepłej wodzie ( dzięki temu ekstrakt będzi nam łatwiej wydostać w całości na zewnątrz, stanie się bardziej płynny)
  • Należy doprowadzić do wrzenia ok. 2 litry wody a następnie wsypać w zależności, jaką opcję wybraliśmy: 1 kg cukru, 1 kg glukozy lub ekstrakt słodowy 1,7kg
  • Całość należy dokładnie wymieszać doprowadzając do wrzenia. Tak przygotowany syrop gotować ok. 5 minut.
  • Następnie do fermentora należy wlać ok. 3,5 litra gorącej wody, a następnie przelać zawartość puszki (brew-kitu) i dokładnie wymieszać.
  • Następnie wlewamy wcześniej przygotowane 2 litry z wcześniej wymieszanym: cukrem, glukozą bądź ekstraktem
  • Powstałą w ten sposób brzeczkę należy uzupełnić zimną wodą tak by finalnie w fermentorze znajdowały się 24 litry gotowej brzeczki
  • Następnie do szklanki nalej przegotowanej wody tak by miała około 25°C i wsyp zawartość saszetki z drożdżami wyciągniętych wcześniej spod wieczka. Wymieszaj dokładnie tak by powstał jednolita konsystencja.
  • Następnie temperaturę brzeczki znajdującej się w pojemniku fermentacyjnym należy ustabilizować w przedziale temperaturowym 25-27°C. Gdy już osiągniemy tą temp. wlej do niej wcześniej przygotowane drożdże. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
  • Pojemnik fermentacyjny następnie należy zamknąć szczelnie pokrywką z rurką fermentacyjną i pozostawić na około 7 dni w temperaturze pokojowej czyli około 20-22°C na tzw. fermentację burzliwą.
  • Po zakończonej fermentacji burzliwej zalecanym jest pozostawienie piwa na tzw. fermentację cichą tj. przelanie piwa do zdezynfekowanego fermentora pozostawiając na dnie drożdże drożdże z fermentacji burzliwej. Przy fermentacji cichej nie jest konieczna rurka fermentacyjna. Tak przygotowany fermentor pozostawiamy na kolejne 7 dni w przedziale temperaturowym 18-19 °C.
  • Następnie po tym czasie należy piwo rozlać do butelek z dodatkiem cukru lub glukozy (140 g na 20 l) w celu właściwego nagazowania piwa i refermentacji.