Zaloguj
Kategorie
Nasza infolinia dostępna jest od poniedziałku do soboty w godzinach od 8 do 19.
telefon603-351-308
Masz pytania zadzwońMożesz również porozmawiać przez czat online, wystarczy kliknać w poniższy baner.
Po fermentacji burzliwej dobrze jest zebrać tzw. gęstwę drożdżową. Robi się to w bardzo prosty sposób: do wysterylizowanego słoika zbierz łyżką z dna fermentora opadłe drożdże w wyniku fermentacji burzliwej. Następnie drożdże te możesz przykryć wieczkiem tak by mogły "oddychać". Możesz tę gęstwę użyć do uwarzenia kolejnej Warki. Jeżeli zamierzasz użyć jej w ciągu kliku dni nie musisz z nią nic robić, jeżeli natomiast ma stać w lodówce kilka tygodni, zalecane jest aby przepłukać ją kilka razy wodą przegotowaną o temp. około 22 C tak by wypłukać zanieczyszczenia oraz martwe drożdże. Zbierając gęstwę oszczędzasz na kupnie drożdży co ma realny wpływ na warzenie piwa, obniżając koszt o około 10zł.