Zaloguj

Kategorie

Kontakt

Nasza infolinia dostępna jest od poniedziałku do soboty w godzinach od 8 do 19.

telefon603-351-308

Masz pytania zadzwoń

Możesz również porozmawiać przez czat online, wystarczy kliknać w poniższy baner.

Drożdże

Nie ma żadnych produktów
Drożdże

Bez drożdży piwowarskich cały proces wytworzenia piwa byłby niemożliwy. W sklepie naszym na chwile obecną proponujemy drożdże w postaci suchej , z uwagi na ogromną dysproporcję cenowa pomiedzy drożdżami w formie płynnej (średnio 3x droższe). Po fermentacji burzliwej polecamy zebrać tzw. "gęstwę" i użyć jej do warzenia kolejnej Warki. Szczegóły jak to zrobić dziale "Porady".

Podkategorie

  • Dolnej fermentacji

    Drożdże dolnej fermentacji– szczep drożdży piwowarskich należący do gatunku Saccharomyces cerevisiae, stosowany w celu przeprowadzenia dolnej fermentacji brzeczki piwnej i otrzymania piw typu lager. Charakterystyczną cechą tych drożdży jest ich zdolność do fermentacji w temperaturze 5-10 °C i osadzanie się pod koniec procesu na dnie fermentora.

  • Górnej fermentacji

    Drożdże górnej fermentacji- szczepy drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae wykorzystywane w piwowarstwie do warzenia piw pszenicznych, angielskich, niektórych belgijskich i.in. W odróżnieniu od drożdży fermentacji dolnej, drożdże fermentacji górnej fermentują w temperaturach wyższych 15-25 °C, a w trakcie fazy burzliwej fermentacji zbierają się na powierzchni brzeczki.